Milyen autópálya matricát is vegyek?

Címkék: autópálya matrica, matrica vásárlási tanácsok, megyei autópálya matrica, autópályamatrica, megyei matrica

A megyei autópálya matrica egyes autósoknak könnyebbség, költséget csökkent. Különösen azoknak segít, akik eddig ingyenes autópálya-szakaszokat használtak és nem volt éves matricájuk. Náluk az újonnan született fizetős szakaszok díját enyhíti. Az elővárosokból bejárók többségét érinti, ezért nekik mindenképpen ajánlott a megyei matrica.Azoknak is előnyös lehet a megyei matrica, akik kis területen (1-1 megyében) gyakran járnak. Az előny abból adódik, hogy a megyei matrica érvényessége egy év.

Mi a különbség az idő alapú autópálya matricák és a megyei autópálya matrica között?

A megyei autópálya matrica az adott megye összes díjköteles útvonalainak igénybevételére ad lehetőséget egész évben. Amíg az eddigi matricák adott időszakra területi korlátozás nélküli országos autópálya használatot jelentenek (pl. 10-napos), addig az új megyei matricák – éppen fordítva - időbeli korlátozás nélkül, területi korlátozást jelentenek. Ez valamelyest közelít a használattal arányos díjazáshoz, kicsit igazságosabb teherelosztáshoz.
Olyan matrica, ahol sem területi, sem időbeli korlátozás nincsen, az az éves matrica; annak előnyeivel, hátrányával, árával.

Hogyan takarékoskodjunk az autópálya matricával?

Célszerű az autópálya matrica-vásárlást egész évre tervezni háromféle matrica alapkombinációban és egy vegyes kombinációban gondolkodva.

  1. Idén is a korábbi évek tapasztalatát folytatva, 10-Napos és havi matricát vásárolunk, amikor utazunk. Ha az idei utazásaink a korábbiak szerint alakulnak, akkor az éves költségünk nem változik. Amennyiben az éves matrica-költségünk meghaladja a 30-35.000 Ft-ot, akkor azt tanácsoljuk, vásárolja meg az éves autópálya matricát. Igaz, hogy az éves matrica 8-10.000 Ft-tal költségesebb, de a kényelem megéri. Lásd éves matrica.

  2. Megyei autópálya matrica vásárlása. Ha jól meg tudjuk becsülni előre éves utazásaink irányát, útvonalát, az útvonalakkal érintett megyéket, a megyék számát, akkor könnyen kiszámíthatjuk az éves matricák összdíját. Ha ez alacsonyabb a korábbi matricadíjak összegénél, akkor vásároljunk csak megyei matricákat. Ne feledjük, 1-1 megyei matricát az év során csak egyszer kell megvenni, mivel ezek teljes évre érvényesek.

  3. Éves autópálya matrica vásárlása. Amennyiben a hagyományos matricatípusokkal vagy a megyei autópálya matricákkal az éves költségünk meghaladja a 30-35.000 Ft-ot, akkor tanácsos éves matricát megvenni. Ekkor egész évben nem kell többet  autópálya matricára gondolni, nem spórolós utakat keresgélni utazásunkhoz, vagy lemondani egy utazásról csak a matricadíj miatt. Ez a kényelem nehezen mérhető Ft-ban.

  4. Megyei autópálya matrica és több havi és 10-napos matrica kombinációja. Ez az elrendezés annak ajánlható, aki igen gyakran egy megyén belül marad és ritkán nagyobb távra utazik az országban. A megye leginkább a lakhelye, vagy gyakori kiindulási pontjának megyéje.

Járműkategória ellenőrzése

Érdemes ellenőrizni, hogy a forgalmi engedély szerint milyen díjkategóriába tartozik járművünk

Részletesebben lásd: http://www.autopalyamatrica.hu/autopalya-matrica-2016